PICTON STREET ALTERATION
Location: PONSONBY | AUCKLAND | NZ
Completed: 1997
Koia Architects were commissioned to convert this villa that had been divided into two flats back into one home.
A double garage with self-contained studio was added for guests and visiting adult children. A master-bedroom suite was added to the upper floor with care taken to blend this with the existing roof form. On the ground floor the living rooms were opened up with improved access to outdoor areas to the north and south.
The original villa was rather ordinary, but that is the great thing about villas, they are a kit of parts. The only charming thing about this villa originally was the arched window heads.
We continued this theme by adding bay window with arched frieze. Verandahs were added to soften the upper storey and fully dress the finished result.

 

 
© Koia Architects